četrtek, 11. oktober 2012

Pravna država, kje si?


V zaznavah javnosti pri nas je gotovo zelo problematična točka delovanje sodišč, kar postane najbolj očitno v mednarodnih primerjavah. V anketi izvedeni leta 2010 se je Slovenija po oceni javnosti nahajala v vrhu najslabše delujočih držav, kar zadeva sodstvo. Le slabih 30% anketiranih pri nas meni, da sodišča delajo dobro. Na nasprotnem polu so skandinavske in nekatere zahodnoevropske države, kjer je tako menilo od 60 do 80% vprašanih.

 
Pomemben vidik slabe ocene sodišč pri nas je njihova neučinkovitost, ko gre za zadeve, v katere so vpleteni 'premožni in vplivni'. V mnogih primerih se ti medijsko izpostavljeni postopki niso končali z obsodbo in v javnosti se je utrdil vtis, da ima ekonomsko ali politično vpliven posameznik pri nas vse možnosti, da se izogne kazni. Kar 73% vprašanih tako meni, da naša sodišča ščitijo interese močnih, kar je tretji največji delež med vsemi državami.   

 
Prav tako je v javnosti močno prisoten vtis, da so ravnanja sodišč pri nas podvržena političnim pritiskom. Tu je Slovenija, skupaj s Portugalsko, celo na prvem mestu po deležu anketiranih, ki s tem soglašajo. Razlike med državami so sicer zelo velike, kar nakazuje, da je raven varovanja zakonitosti v evropskih državah zelo različna. Po ocenah nacionalnih javnosti je daleč najboljše stanje v skandinavskih državah, na nasprotnem polu pa so predvsem nekatere južno in vzhodnoevropske države.
 
Navedeni podatki so vsekakor razlog za skrb. Zaupanje v pravno državo je ključno za vzpostavitev ozračja zaupanja in zakonitosti v družbi nasploh, tako v zasebni sferi, kot v poslovnem svetu, politiki in drugje. Omogoča boljše delovanje vseh družbenih sistemov.