nedelja, 10. junij 2012

Neenakosti v družbi: ali statistika laže?

Slovenija je družba, ki ne sprejema velikih dohodkovnih razlik. Raziskava Slovensko javno mnenje je v štiridesetih letih uspela ujeti le en zgodovinski trenutek, ko je bila želja, da se dohodkovne razlike povečajo, nekaj bolj izrazita. Ta trenutek je bil leta 1991, na prehodu iz socialističnega v tržno gospodarstvo, simpatije do povečanih dohodkovnih razlik pa so takrat kazali predvsem bolje izobraženi. A 1993 je delež takih stališč padel na okoli 10%, danes pa je zanemarljivo majhen, saj povsem prevladuje mnenje, da so dohodkovne razlike pri nas prevelike.
 
Zanimivo pri tem je, da po Gini kazalcu dohodkovne neenakosti v Slovenije sploh niso velike. Nasprotno, v letu 2008 so bile v Slovenije celo najmanjše med 28 evropskimi državami. 

 
  
Ankete pokažejo še en paradoks. V zadnjih 20 letih vse manj anketiranih trdi, da v njihovem gospodinjstvu občutijo pomanjkanje (modra črta), kljub temu pa jih vse več meni, da bi se morale razlike v dohodkih zmanjšati (rdeča črta). To kaže, da želja po zmanjšanju razlik v dohodkih ni posledica materialne stiske gospodinjstev, pač pa je bolj posledica splošnega vtisa, da razlike v družbi hitro in nepravično naraščajo.
Zdi se torej, da anketiranci pojem 'razlike v dohodkih' razumejo veliko širše, kot ga razume statistika. V zadnjih dvajsetih letih je medijski prostor nabit z informacijami o koruptivnih dobičkih, menedžerskih odkupih, špekulacijah z zemljišči, izčrpavanjem podjetij, izigravanjem zaposlenih, politično-poslovnih povezavah, 'tajkunih' itd., in to je verjetna podlaga stališč o neenakosti. Teh vidikov razslojevanja pred 20 leti preprosto ni bilo in 'nove neenakosti' imajo v javnosti izrazito negativen predznak.